Kinderen

Kinderen

Op elke leeftijd speelt de stand van de voeten een grote rol, maar bij kinderen des te meer. Als je er vroeg bij bent, kan je voorkomen dat jouw kind later last krijgt van zijn knieën, heup of onderrug.

De manier van stappen en de stand van de voeten verandert sterk tijdens de groei. In het algemeen stappen kinderen zelfstandig rond de leeftijd van 13-15 maanden. In het begin is dat vaak met O-benen en platvoeten. De volgende jaren komen de beentjes rechter te staan, met soms zelfs nog méér correctie dan nodig tot tijdelijke X-benen (rond 3 jaar). De voeten krijgen almaar meer vorm, de hiel gaat recht staan met een mooie voetboog en de eventuele X-stand van de benen normaliseert op de leeftijd van 5 jaar.

Meestal verloopt dit proces zonder klachten. Een onderzoek is aangewezen als kinderen (te) veel vallen, een slechte houding aannemen, klagen over pijn, geen normale afstanden kunnen lopen of als er een duidelijk rechts-links-verschil aanwezig is. Een eerste onderzoek vindt daarom best plaats op een leeftijd van 5 à 6 jaar. Door een preventief onderzoek kunnen we de risicofactoren in kaart brengen en blessures voorkomen .

Enkele veel voorkomende aandoeningen bij kinderen:

  • Statiekafwijkingen zoals X-benen, O-benen, beenlengteverschil, platvoeten, holvoeten…
  • Ziekte van Sever: pijn ter hoogte van de hiel
  • Ziekte van Osgood-Schlatter: pijn ter hoogte van de knieschijf
  • Ziekte van Legg-Calvé-Perthes: pijn ter hoogte van de heup
  • Intoeing: het naar binnen zetten van de voetjes
  • Outtoeing: het naar buiten zetten van de voetjes

En er bestaan nog tal van andere voetproblemen die zich bij kinderen of jongeren kunnen voordoen. Je kan steeds vrijblijvend contact opnemen of een afspraak maken. Na een grondige analyse krijg je schoenadvies en/of verdere mogelijke behandelingen op maat van je kind.